Het Slashdot effect

Slashdot is de meest populaire site ter wereld voor techies. “News for nerds, stuff that matters” zeggen ze zelf. Naast erg veel computergerelateerd nieuws komt er ook veel ander nieuws voorbij. In een opwelling dacht ik er gisteren over om mijn TIME/SPACE experiment aan te melden bij Slashdot. Lijkt me echt iets voor hen. Maar als jouw site op Slashdot genoemd wordt kan dat ook heel erg fout gaan…

Er komen namelijk vrij veel mensen. Erg veel. Miljoenen. En als laten we zeggen 10% daarvan doorklikt naar jouw site, dan heb je een probleem. De meeste servers gaan dan plat. Het “Slashdot effect“. Nu is dat bij mijn site nog ietsje extra erg. Om het TIME/SPACE effect te demonstreren moet je minimaal een filmpje van 900K ophalen. Stel dat een miljoen mensen dat doen. Dan veroorzaakt de site dus 900 GB aan dataverkeer. Mijn hosting provider vindt 50GB wel genoeg(*), en als ik daar overheen ga mag ik bijbetalen. Dat zou een nogal forse rekening worden ben ik bang (een dollar per GB is redelijk normaal…). En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat die miljoen mensen waarschijnlijk allemaal binnen een uurtje of twee langskomen.

Blij dat ik nog niet op de de “submit story” knop had gedruk…

*= Is onder normale omstandigheden ook best ruim.

Roy | August 10, 2006 | Internet,Nederlands,Web hosting | Comments (1)

1 Comment

 1. Vele hosting providers maken er geen probleem van om boven de data limiet te gaan.
  Tenminste als je op een goede host zit,
  €1/Gb is nu denk ik wel wat veel vind ik persoonlijk, dat zijn de prijzen zoals telenet vraagt aan zijn klanten, 1 van europa’s duurste internet providers.

  Slashdot is idd wel een heel druk bezochte site en ik betwijfel niet dat je server het even zwaar zal moeten slikken als die bezoekers allemaal je filmpje downloaden.
  Maar er bestaan immers andere mogelijkheden, je kan je filmpje uploaden naar een van de vele video websites of uploaden bij een file host… de bandbreedte van zulke hosts is vaak gratis, kijk maar naar youtube of rapidshare.
  ff google’n en je zal best wel enkele hosts vinden, je zal zelfs mirrors kunnen maken, helemaal gratis!

  Groeten,

  Davy

  Comment by MegaX — June 19, 2009 @ 3:29 pm